info@westfriesekeuken.nl →
Het Westfries Kookboek staat in meer dan duizend keukens, veelal in Westfriesland en omgeving. Het boek is na 16 maanden uitverkocht, van de tekeningen rest een klein aantal voor verkoop. Er komt geen tweede druk, het boek is een seizoensproduct.
Thijs heeft vier jaar de voedselcultuur van het vruchtbare Westfriesland onderzocht, voor de eigen keuken gebruikt en driemaal voor groot gezelschap gekookt. Zonder fratsen, maar verfijnd. Andre heeft drie jaar met penseel en inkt getekend en zijn panorama van Westfriese landschappen in Hensbroek, Rotterdam en Marrum geëxposeerd.
Wij danken onze leveranciers en afnemers: de tuinders, boeren, boekhandelaren en de boekenstal Vlaar/Schipper in Westfriesland. Wij danken Yvo Zijlstra voor de vormgeving van een kookboek met tekeningen, een kunstboek met receptuur.
De tekeningenserie omvat landschappen in de weinig gebruikte techniek van penseel en inkt op papier en tonen de fascinatie voor de geometrie van het landschap en de hoge luchten boven het vlakke land. De verschillende sferen en uitzichten die tijdens onze voedselstrooptochten zijn geobserveerd, worden gaandeweg samengebracht in fantasielandschappen waarin de vloeiing van de inkt met penseel tot herkenbare landschapselementen wordt gestuurd. Alle tekeningen: 45x36cm, penseel, inkt, zwaar aquarelpapier, zuurvrij en duurzaam ingelijst, tweeluiken 53x32cm. Een overzicht van beschikbaar werk, waaronder de afgebeelde tekening, wordt op verzoek toegestuurd.
Van de redactie van SLOWFOOD
Als een seizoensgebonden delicate lekkernij verschijnt ook het Westfries Kookboek van Thijs Dekker en André Dekker, dit jaar slechts enkele maanden. Dat deze tijdelijke verkrijgbaarheid de vraag doet toenemen is gebleken: de voorraad is al heel behoorlijk geslonken…
Wil jij je verzekeren van één van die laatste schaarse exemplaren, of zo'n zeldzaam wordend cadeau aan iemand schenken? Dan kun je op de valreep nog terecht bij de betere boekhandel waaronder de Kookboekhandel in Amsterdam, Donner in Rotterdam, de Eerste Bergensche Boekhandel en museum Kranenburgh in Bergen en andere boekhandels in Wesfriesland.
En wordt je nu overvallen door fomo (fear of missing out)? Stuur dan gelijk een mail en je krijgt 'm binnen twee dagen thuisbezorgd.
Culinair journalist Janneke Vreugdenhil selecteerde het Westfries kookboek tot een van de kookboeken van het jaar. Ze schreef aan de schrijver Thijs: "Wat een ontzettend mooi boek hebben jullie gemaakt! De zorg waarmee het is samengesteld en uitgegeven, en ook die tekeningen van je broer erbij, ik ben echt onder de indruk."
We kunnen het met Janneke Vreugdenhil goed eens zijn. En de boekhandels van West-Friesland zullen het beamen. De verkoop loopt gestaag. Wees er dit jaar nog bij, de eerste oplage is nog maar beperkt voorradig. Uiteraard kan het boek ook met een mailtje en je postadres naar info@westfriesekeuken.nl worden besteld.
In november besteedde regionale omroep WEEFF aandacht aan de Westfriese keuken. Zie hier het interview en de bescheiden kookwedstrijd waarvan Thijs Dekker het enig jurylid was.
http://www.youtube.com/watch?v=0XabBuRqvbA&t=15s&ab_channel=WEEFF
Het Westfries Kookboek is een seizoensproduct. Het verscheen in mei en is tot 31 december verkrijgbaar. De voorraad is dit najaar behoorlijk geslonken… Voor de (ex-) Westfries, voor de kookliefhebber of kunstliefhebber, of voor jezelf – van alle kanten horen we dat het een ideaal cadeau is vanwege ‘het warme gevoel, de mooie boekverzorging en de originele teksten en recepturen.
Lezerscomplimenten, niet alleen uit Westfriesland
• Mijn complimenten trouwens, mooi vormgegeven, passende kunst, fraaie foto's, leuke stijl qua teksten, herkenbare recepten.
• De teksten, de recepten, de tekeningen, de foto's en de boekverzorging zijn zó mooi tot een geheel gesmeed!
• Ik weet zeker dat zij net zo blij met het boek zal zijn als ik met mijn exemplaar ben.
• Ik zou graag willen weten of het recept voor Westfriese Jodekoek erin staat. Onze favoriet op de verjaardag van mijn oma vroeger.
• Wat een prachtig uitgegeven boek. Heel mooi en met veel aandacht voor details gemaakt. Ik vroeg me af of de tekeningen ook te koop zijn. Of is dat een rare vraag?
De cadeaumaanden komen eraan!
We horen van alle kanten dat het boek een ideaal geschenk is voor liefhebbers van onze eetcultuur - en dan zeker niet alleen voor Westfriezen. Het boek wordt ook aangeschaft om zijn eigenzinnige en zorgvuldige vormgeving.
Denk er niet al te lang over na, het is een seizoensproduct en de voorraad slinkt snel.
Dat je het maar weet: het eerdere kookboek van Thijs en Andre uit 1997 kost nu antiquarisch € 185,-.
WEEFF, Streekomroep West-Friesland en Noordhollands Dagblad organiseren begin November een themaweek rond Westfries Kookboek. Er wordt onder meer een kookwedstrijd gehouden. Thijs Dekker is uiteraard een van de juryleden.
De tekeningen van het boek worden in galerie OFFHOOK in Groningen geëxposeerd van 27 oktober tot 12 november.
http://www.offhook.nl/agenda/andre-dekker-pied-a-terre/
Leestafel
Zaterdag 9 september richtten we op de Rotterdamse Oogstmarkt een kraam en een leestafel in.
Tussen 10 en 16 uur verhaalden we van de Westfriese erven en de recepturen en de tekeningen.
De grauwe erwt, krombek, citroenboon en schokker uit Westfriesland en nieuwe oogst Opperdoezer Ronde wekten niewsgierigheid.
Boekbespreking
Gerda Zijlstra, directeur Rotterdamse Oogst en Jeroen Deckers, kwartiermaker Designplatform Rotterdam nodigen ons uit om tekst en uitleg te geven bij de boekuitgave.
Moderator Alia Azzouzi leidde ee ngesprek over boek, lokaal voedsel en eetcultuur.
Organisatie en productie
http://www.designplatformrotterdam.nl/
http://rotterdamseoogst.nl/home/home/
'Aan wie Thijs Dekker tijdens zijn research voor het Westfries Kookboek ook vroeg naar de streekkeuken, steevast kreeg hij als antwoord: ‘Die hebben we niet. Wij eten gewoon’. Borstklopperij is daar op zeker niet uitgevonden. [...]
Ondertussen bidden we dat de gebroeders Dekker diners op bijzondere plekken blijven geven, en kookboeken blijven maken. Westfriesland is ervoor geschapen.
http://bezetenvaneten.online/westfries-diner/
Krombekken, rabarber, opperdoezer ronde, paling, kalfsnek etc etc
Gisteren heb ik me tegoed gedaan aan een zesgangen diner geserveerd in de kerk van Hensbroek (een gat van niks maar wel nog met een cafe: Het Springende Paard) daar waar mijn schoonfamilie is geworteld en deels in de omgeving woont. Er was een tentoonstelling aan verbonden en een kookboek werd gepresenteerd. WESTFRIES KOOKBOEK, een streekkeuken die niet zou bestaan door Thijs Dekker en André Dekker (maker van de tekeningen van het landschap die in het boek staan afgedrukt) zij hebben roots in de streek en willen de smaak van hun jeugd herbeleven en delen.
De streek is zeer vruchtbaar en er wordt wat afgeteeld en veredeld. Appelrassen, aardappelrassen boonrassen etc etc... perenstroop rabarber, krombekken, geiten- en schapenkaas van bedrijven die nog steeds of weer kwaliteit maken.
Kok Thijs kan smakelijk koken en sommige gerechten waren zelfs hoogst culinair te noemen. Ik denk niet dat de lokale bevolking zelf hoog opgeeft over hun keuken: het zijn geen Brabanders, Fransen of Vlamingen laten we maar zeggen. Men at gewoon maar gewoon. Aardappelen, vlees en groenten. Lekker eten is wat oma maakte. Gebleken is dat Hollandse pot zeer smakelijk is als de ingrediënten goed zijn en de kok niets verprutst. Duidelijk is dat er weinig van die topprodukten in supermarkten terecht komt. Het draait allemaal om adresjes. De gesprekken aan de tafels gingen vooral daarover. Niemand in de kerk had natuurlijk ooit eerder thuis een zesgangen diner gegeten bij oma of moeder en ook nooit zo weinig op zn bord gekregen - je zou anders uit elkaar ploffen- en het ging vooral om proeven en herinneringen ophalen en delen.
Een West-Fries hoeft niet naar een supermarkt voor zijn dagelijke kostje. Ik kan het boek van harte aanbevelen.
Mark Peeters
Op Bezetenvaneten, het culinair platform van Dijlan van Vlimmeren vind je een recensie van het boek.
'Wie door dit kookboek bladert, wil maar één ding: linea recta naar Westfriesland.'
http://bezetenvaneten.online/koken-zonder-fratsen/
De Westfriese keuken is in Westfriesland gearriveerd...
Omringd door de tekeningen uit het kookboek in rijksmonument Hensbroekerkerk proefden 32 nieuwsgierigen de veelzijdige rijkdom van eigen land.
Ze weten nu dat je niet naar de supermarkt hoeft en kunnen ze uit eigen streekkeuken koken aan de hand van onze eerste inventarisatie.
UITVERKOCHT
Kom op 29 juli kennismaken met auterur/kok Thijs Dekker en proef een kerkdiner van zesgangen met Westfriese producten en bereidingen.
De penseeltekeningen van Westfriese landschappen uit het boek zijn dan ook te bezichtigen. De auteur/tekenaar Andre Dekker is ook aanwezig.
De broers stammen van een Dekkersfamilie uit Heerhugowaard en Vlaarfamilie uit Obdam.
U beleeft de Westfriese primeur van de recepten en tekeningen en hoort het verhaal van de ontdekking van de Westfriese keuken.
Zesgangendiner € 68,50 pp, inclusief water en Westfriese wijnen.
Gesigneerd boek € 32,50, eenmalige boekpresentatieprijs!
Rijksmonument Hensbroekerkerk, Kerkweg 2, Hensbroek, nabij Alkmaar
18 – 21 uur, expositie inkttekeningen vanaf 14 uur
Aanmelden
http://hensbroekerkerk.nl/events/presentatie-westfries-kookboek/
Of mail/bel/app Ed Dekker, Stichting Vrienden Hensbroeker Kerk:
ed.dekker15@gmail.com 06-13777445
Menu
Zuurkoolkroket en een pik hooi
Salade van krombek en IJsselmeerpaling
Rabarber door de prak of knolselder, met rode biet en ui
Varkensnek met prei en wijn, met Frieslander aardappelkoek
Geiten- en schapenkaas, met Westfriese krentenmik en pruimenjam
IJs van Schermer Beerenburger, met een amandelkrul
Spanbroeker stolpkoek bij koffie of thee
Thijs en Andre Dekker presenteren hun Westfries Kookboek op de omvangrijke Poldermarkt Grootslag op 8 en 9 juli van 10-18 uur.
Kom de nu al geliefde Spanbroeker Stolpkoeken proeven en vraag de kok en de tekenaar om een handtekening in het boek.
Adres: Het Streekbos, Veilingweg 1611 Bovenkarspel
"Lees de echte en oprechte streekrecepten uit het vruchtbare West Friesland
en kijk dan weer naar de tekeningen, die, hoe meer men leest, hoe duidelijker het gebied laten zien.
Dit is een prachtige samenwerking van teken- en kookkunst."
Vanavond maak ik het bietenrecept en zal ik ook de kaassoep maken.
Tot horens! and good luck with it all!!
Peter G. Rose
Author - Culinary Historian - Lecturer
http://www.peterrose.com/
Jaarmarkt MAK Blokweer 25 juni, 10–16 uur
Kloosterhout 1-2 Blokker, HOORN
Westfries Kookboek wordt door kok Thijs Dekker zelve aan de man en vrouw gebracht op dit unieke natuurpark MAK Blokweer.
Er is een groot bezoekerscentrum met een permanente tentoonstelling over de cultuurhistorie van Westrfriesland en een agrarisch landschap van weleer onder ecologisch landschapsbeheer.
Thijs introduceert het nieuwe regionale product Spanbroeker Stolpkoek en signeert het boek.
In de rubriek Blokweermarkt een overzicht van deelnemers en de lokatie met regionale groente, olie, kaas, ijs, fruit en vlees.
http://mak-blokweer.nl/
Hiermee vervalt de eerder aangekondigde boekpresentatie aan de Zomerdijk in Spanbroek!
- Een prettig boek, toegankelijke recepten, leuke opzet met de persoonlijke verhalen, fraaie prenten, bijzonder mooi vormgegeven en het ligt zo lekker in de hand, het is al fijn om er alleen maar mee te zitten
- Het is prachtig geworden, wat een mooie omslag, illustraties en vormgeving - en de recepten zien er heerlijk uit
- Wat een mooi boek, ben er erg blij mee! Zelfs nog een recept uit Hem, mijn geboorteplaats. Ik kende het nog niet, ondanks dat mijn vader tuinder was en ook pruimen had. Leuk om te lezen!
- Geweldig kookboek, ik heb 'm al. Echt een musthave voor in je keuken
Westfries Kookboek is te koop in de winkels van Bruna, Stumpel, Readshop en Plukker in Alkmaar, Enkhuizen, Heerhugowaard, Hoorn, Medemblik, Opmeer, Schagen.
In Bergen NH is het boek verkrijgbaar in de Eerste Bergensche Boekhandel, Museum Kranenburgh en Winkel Paviljoen Noord.
Tevens verkrijgbaar bij de boekenstal aan de weg van Schipper & Vlaar, Zomerdijk 22, Spanbroek
Volgeboekt! Westfries Kookboek wordt met een tiengangenmaaltijd gepresenteerd in tuinpark vtv Blijdorp, Zestienhovensekade 555 Rotterdam. 7 mei: 15-20 uur. 10 gangen met wijnen, € 60,- pp
Boekpresentaties, exposities en signeersessies in Westfriesland op 25 juni op het erf van de stolp van Schipper & Vlaar aan de Zomerdijk 22 in Spanbroek en op 29 juli in de Hensbroekerkerk in Hensbroek.
Later meer informatie! Meld u aan voor nieuwsberichten op info@westfriesekeuken.nl
Let op: het boek is een seizoensproduct! Alleen verkrijgbaar van mei tot en met november 2023.
In december reden we voor de twintigste keer een rondje Westfriesland om de auto weer vol te laden met Westfries lekkers: kaas, boter, boerenkool, appelen, bonen, etc.
In november namen we een bevriende kok met Syrische wortels mee, om het hem onbekende land en de groenten te laten zien. Hij broedt op een Syrisch-Westfries recept.
In oktober reden we met de vormgever van het Westfries Kookboek naar de open dag van BeJo Zaden en stonden versteld van de proefvelden en de keur aan presentaties.
In september werden de recepturen voor een tweede keer gekookt en verfijnd. Er is een begin gemaakt met de redactie van de beschrijvingen. Die worden, zoals het eten, zonder fratsen opgetekend.
In juli was het na 50 jaar zover; eindelijk weer het land in Hensbroek op om piepers te rooien. Uit de grond halen en dan onmiddelijk bereiden is het summum van smaak.
In mei was het twee jaar geleden dat we onze zoektocht naar de smaak van Westfriesland begonnen. We hoorden familie, boeren, tuinders en verkopers uit.
De titel is geboren Westfries Kookboek - over de streekkeuken die niet zou bestaan. Thijs kookt, Andre tekent, beiden fotograferen hun werktafel in de keuken en de studio