Het Westfries Kookboek beschrijft de unieke maar genegeerde smaken van het Westfriese land: delicatessen van grote smaken, eenvoudige bereidingen van voedzaam eten, culinair erfgoed zonder fratsen. Dit is het eerste kookboek dat Westfriese etenswaar en bereidingen inventariseert en als een streekkeuken waardeert.
Kok Thijs Dekker en kunstenaar André Dekker delen de liefde en fascinatie voor de eenvoudige, voedzame plattelandskeuken van Westfriesland, het land van hun voorouders. Zij reden de erven van boeren, telers, tuinders, burgers en zaadveredelaars op en bereidden gerechten met de smaak van Westfriesland.
In het voorjaar van 2023 verschijnt het kookboek van de onbekende streekkeuken van Nederland met tekeningen en foto's. Van mei tot november vinden diverse presentaties en diners in Westfriesland en Rotterdam plaats.
info@westfriesekeuken.nl →
Het boek is nagenoeg uitverkocht. Voor de laatste exemplaren kunt u in de Westfriese boekhandels terecht of bij ons bestellen.
27 juli geven Thijs en Andre samen een kijkje in de keuken van het Westfries kookboek: Thijs kookt een Westfries maal en Andre exposeert de Westfriese landschappen in Het Lage Noorden aan de waddenkust in Friesland. http://www.hetlagenoorden.nl/agenda
Yvo Zijlstra van Antenna-men heeft Westfries Kookboek het eigenzinnige en uitgesproken karakter gegeven. Hier vat hij onze achterliggende ambities en zijn vormgeving samen:
http://www.antenna-men.com/am3.3/site/project/item/329
Het Westfries Kookkunstboek beschrijft de unieke maar genegeerde smaken van het Westfriese land: delicatessen van grote smaken, eenvoudige bereidingen van voedzaam eten, culinair erfgoed zonder fratsen. Dit is het eerste kookboek dat Westfriese etenswaar en bereidingen inventariseert en als een streekkeuken waardeert.
Een voorproefje van simpel, voedzaam en skoftig lekker: Westfriese salade van Krombekken en IJsselmeerpaling. Misschien wel de lekkerste witte boon die er is! Liefhebbers hoeven niet stad en land af te reizen, op zoek naar een bijzondere boon. Gewoon naar bonenteler Smak in Lutjewinkel.
300 gram Krombekken + 100 gram palingfilet
1 zure appel + 2 laurierblaadjes
1 pot augurken
Week de bonen een nacht in ruim water met 10 gram zout per liter water.
------------
Spoel de volgende dag af en kook ongeveer drie kwartier in ruim water met de laurierblaadjes.
------------
Laat de gare bonen afkoelen in het kookvocht.
------------
Gebruik 100 gram voor de salade en bewaar 200 gram voor de volgende dag met stroop en boter.
------------
Snijd de appel, een paar augurken en de paling in kleine blokjes en meng ze door de bonen met een beetje kookvocht en wat gemalen peper.
------------
Niets meer aan doen – hooguit wat gele kropsla en warm geroosterd brood erbij.
Het kookboek van de jongste Nederlandse streekkeuken met prachtig gedrukte inkttekeningen van landschappen, stolpen en akkers van Westfriesland
------------
160 pagina’s, luxe uitgave, met leeslint, gezeefdrukt omslag en groen op snee
Vele kleurenfoto’s van bereidingen
Oorspronklijke recepten van aardappels, kool, peulvruchten, groenten, vlees, vis, wild, fruit, graan en zuivel
Originele Penseeltekeningen van vergezichten
Eenmalige gelimiteerde uitgave (op = op)
Grafische vormgeving: Yvo Zijlstra, Antenna-men
HET BOEK IS EEN SEIZOENSPRODUCT, VERKRIJGBAAR VAN MEI TOT EN MET DECEMBER 2023
Prijs in alle boekhandels van Westfriesland:
Ook te bestellen via
info[at]westfriesekeuken.nl
onder vermelding van postadres, excl. verzendkosten
------------
BOEKENSTAL SCHIPPER EN VLAAR is per 1 november gesloten
Zomerdijk 22, 1715 KJ Spanbroek, het geografisch midden van Westfriesland.