Het Westfries Kookboek beschrijft de unieke maar genegeerde smaken van het Westfriese land: delicatessen van grote smaken, eenvoudige bereidingen van voedzaam eten, culinair erfgoed zonder fratsen. Dit is het eerste kookboek dat Westfriese etenswaar en bereidingen inventariseert en als een streekkeuken waardeert.

Kok Thijs Dekker en kunstenaar André Dekker delen de liefde en fascinatie voor de eenvoudige, voedzame plattelandskeuken van Westfriesland, het land van hun voorouders. Zij reden de erven van boeren, telers, tuinders, burgers en zaadveredelaars op en bereidden gerechten met de smaak van Westfriesland.

In het voorjaar van 2023 verschijnt het kookboek van de onbekende streekkeuken van Nederland met tekeningen en foto's. Van mei tot november vinden diverse presentaties en diners in Westfriesland en Rotterdam plaats.


Bestellen per e-mail met vermelding van uw postadres
info@westfriesekeuken.nl →



 
 
Nieuws


Andre Dekker – De meeste Westfriezen koken zonder fratsen

Westfriezen zonder fratsen
woensdag 3 januari 2024 14:01

Het boek is nagenoeg uitverkocht. Voor de laatste exemplaren kunt u in de Westfriese boekhandels terecht of bij ons bestellen.

27 juli geven Thijs en Andre samen een kijkje in de keuken van het Westfries kookboek: Thijs kookt een Westfries maal en Andre exposeert de Westfriese landschappen in Het Lage Noorden aan de waddenkust in Friesland. http://www.hetlagenoorden.nl/agenda


Yvo Zijlstra van Antenna-men heeft Westfries Kookboek het eigenzinnige en uitgesproken karakter gegeven. Hier vat hij onze achterliggende ambities en zijn vormgeving samen:
http://www.antenna-men.com/am3.3/site/project/item/329


 
 

'Met mijn gerechten leg je de kleuren, geuren en smaken van het Westfriese land op het bord.'
 

 

In Westfriesland kun je groenten en vlees, zuivel en kazen, vis en wild, fruit en granen van eigen bodem krijgen. Nagenoeg al het voor Nederland kenmerkende voedsel wordt op het uiterst vruchtbare land tussen Alkmaar en Enkhuizen geproduceerd. Een Westfries hoeft niet naar de supermarkt.

Het Westfries Kookkunstboek beschrijft de unieke maar genegeerde smaken van het Westfriese land: delicatessen van grote smaken, eenvoudige bereidingen van voedzaam eten, culinair erfgoed zonder fratsen. Dit is het eerste kookboek dat Westfriese etenswaar en bereidingen inventariseert en als een streekkeuken waardeert.
 

 

 

 

Westfriesland is het oude land in Noord-Holland dat ooit aan alle zijden door water werd omgeven en omstreeks 1340 werd omdijkt. De Westfriese Omringdijk verbindt Alkmaar, Medemblik, Enkhuizen en Hoorn en vormt al zevenhonderd jaar de grens van Westfriesland. De vruchtbare grond van zeeklei, zand en zavel brengt sinds eeuwen alle denkbare voedsel voort: de meeste Nederlandse groenten, vele aardappelsoorten, de beste kolen en peulvruchten, velerlei soorten vis, vlees en zuivel, bijzondere fruitrassen en ook granen en bloemen.
 

 

'In mijn tekeningen van de Westfriese horizon raken de woelige luchten de geometrie van het land. '
 


Westfriesland #26, penseeltekening, inkt op papier, 2022
 

 

WESTFRIESE SALADE VAN KROMBEKKEN MET IJSSELMEERPALING

Een voorproefje van simpel, voedzaam en skoftig lekker: Westfriese salade van Krombekken en IJsselmeerpaling. Misschien wel de lekkerste witte boon die er is! Liefhebbers hoeven niet stad en land af te reizen, op zoek naar een bijzondere boon. Gewoon naar bonenteler Smak in Lutjewinkel.

300 gram Krombekken + 100 gram palingfilet
1 zure appel + 2 laurierblaadjes
1 pot augurken


Week de bonen een nacht in ruim water met 10 gram zout per liter water.
------------
Spoel de volgende dag af en kook ongeveer drie kwartier in ruim water met de laurierblaadjes.
------------
Laat de gare bonen afkoelen in het kookvocht.
------------
Gebruik 100 gram voor de salade en bewaar 200 gram voor de volgende dag met stroop en boter.
------------
Snijd de appel, een paar augurken en de paling in kleine blokjes en meng ze door de bonen met een beetje kookvocht en wat gemalen peper.
------------
Niets meer aan doen – hooguit wat gele kropsla en warm geroosterd brood erbij.

 

 

 

 

De Krombek is een klein, romig, wit boontje en is met de Westfriese Citroenboon, rauwmelkse Edammer en de Opperdoezer Ronde opgenomen in de Ark van de Smaak, de internationale catalogus van culinair erfgoed. De Ark beschrijft gewassen en spijzen uit de cultuur of traditie van een streek of land die dreigen te verdwijnen. De Krombek wordt alleen in Westfriesland geteeld.
 


 
 

Het kookboek van de jongste Nederlandse streekkeuken met prachtig gedrukte inkttekeningen van landschappen, stolpen en akkers van Westfriesland
------------
160 pagina’s, luxe uitgave, met leeslint, gezeefdrukt omslag en groen op snee
Vele kleurenfoto’s van bereidingen
Oorspronklijke recepten van aardappels, kool, peulvruchten, groenten, vlees, vis, wild, fruit, graan en zuivel
Originele Penseeltekeningen van vergezichten
Eenmalige gelimiteerde uitgave (op = op)
Grafische vormgeving: Yvo Zijlstra, Antenna-men

HET BOEK IS EEN SEIZOENSPRODUCT, VERKRIJGBAAR VAN MEI TOT EN MET DECEMBER 2023

Prijs in alle boekhandels van Westfriesland: € 37,50

Ook te bestellen via info[at]westfriesekeuken.nl onder vermelding van postadres, excl. verzendkosten

------------
BOEKENSTAL SCHIPPER EN VLAAR is per 1 november gesloten
Zomerdijk 22, 1715 KJ Spanbroek, het geografisch midden van Westfriesland.


 


 

OVER DE AUTEURS: Thijs Dekker is kok van beroep, al geeft hij leiding in de zorg. Andre Dekker is onderwijzer van beroep, al maakt hij grote kunstwerken voor stad en land. Hun familiegeschiedenis in Westfriesland gaat tot tenminste 1690 terug. Zij publiceerden vijfentwintig jaar geleden het Frans-mediterrane kookboek Viergangen met inkttekeningen dat al enige tijd een gezocht verzamelobject is.
 

 

De auteurs in Spanbroek, 2022 / De auteurs rooien aardappelen aan de Molenweg, Heerhugowaard, 1969
 
 


Westfriesland #4, penseeltekening, inkt op papier, 2022